ederlands kraamsysteem Pro Dromi staat tentoongesteld in Deense showroom. Het Danisch Pig Research Institut onderzoekt de verschillen in de kraamsystemen.

Misschien herinner je je nog onze blog over het onderzoeksproject in Denemarken waar tien verschillende vrijloopkraamhokken met elkaar worden vergeleken? In een testruimte op varkensbedrijf Siljebjergaard staan de verschillende kraamsystemen tentoongesteld, ook toegankelijk voor publiek. Tussen deze hokken staat één Nederlandse stal: de Pro Dromi®. Afgelopen augustus – ruim een jaar later – reisden we nieuwsgierig af naar het noorden om te horen welke onderzoeksresultaten de Denen boven water hebben gekregen.

Vernuftige oplossingen

Het was opvallend om de vele verschillende én vernuftige oplossingen en details in de hokken te zien. De focus van elk hok ligt telkens op een ander aspect. Enorm interessant om dat een keer te kunnen vergelijken! De Deense onderzoekers hebben vooralsnog drie aspecten onder de loep genomen: arbeidsgemak voor de varkenshouder, comfort voor de zeug en veiligheid voor biggen en personeel.

Elke varkenshouder heeft zijn voorkeur

Een belangrijk inzicht: welk hok voor iemand werkt is heel persoonlijk. Neem een Deense varkenshouder. Door de grote tomen van een Deense zeug duurt het werpen vaak langer. Hierdoor is het belangrijk de dieren goed te controleren en worden ze vaker opgevoeld, soms wel bij 50 tot 80 procent van de zeugen! Tijdens het geboorteproces blijft altijd iemand in de buurt om te checken of alles goed gaat. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de uitvoering van het hok: de varkenshouder moet er simpelweg gemakkelijk bij kunnen. Ook zijn er verschillende voorkeuren op andere gebieden. Zo vindt de ene varkenshouder het bereik belangrijker, terwijl de andere meer overzicht in het hok wil, of het hekwerk anders gebruikt.

Drie hokken nader onderzocht

Natuurlijk is het succes in het productieproces afhankelijk van veel verschillende factoren. Welke dat zijn, daar is niet makkelijk een vinger op te leggen. Er zijn zoveel verschillen tussen de hokken, elk hok heeft sterke en minder sterke punten. Eén van onze pluspunten: de Nanny. Deze staat vooraan in het hok en is makkelijk inzichtelijk, aldus de Denen. En wordt de Nanny goed gebruikt om biggen te vangen, dan kunnen medewerkers gemakkelijker dieren behandelen en spenen. Ze hoeven het hok niet meer in, waardoor de hokken hygiënischer zijn en er minder ziektes ontstaan.

Publicatie resultaten

In januari 2018 worden alle resultaten van het Danish Pig Research Institut gepresenteerd in een rapport. Ook komt er een vervolg onderzoek, waarbij wordt gefocust op twee factoren die, onafhankelijk van het type hok, van grote invloed lijken te zijn: de uitvoering van de vloer en het klimaat in de stal.
Drie hokken zijn door de Denen uitgelicht voor nader onderzoek, uitgevoerd in dezelfde proefstal. Binnenkort publiceren we een artikel waarin de eerste gedetailleerde uitkomsten van het Deens onderzoek bekend worden gemaakt.

Eén van onze hokken uitverkoren!

Toen werd aangekondigd dat één van onze hokken is uitgekozen om verder te worden onderzocht, waren wij natuurlijk superblij en enorm trots! De Denen blijken interesse te hebben in ons grondventilatie systeem. Bij ons komt de lucht via de kelder binnen, zodat zeugen het lekker koel houden, terwijl Denen de lucht onder het dak door binnenhalen. Tijdens het Deense onderzoek wordt het klimaat automatisch gemeten met o.a. ammoniak en temperatuur voelers.

Pro Dromi® 2.0

Inmiddels zijn we met een paar inzichten aan de slag gegaan. Zo is nu ook een Pro Dromi® 2.0 beschikbaar met geboortehulp. Hierin is de opstelling 90 graden gedraaid.
Hou ook onze blogs in de gaten: we delen de andere inzichten graag met jullie!

PS: Wist je dat Denen al drie jaar op rij behoren tot het gelukkigste volk ter wereld? Dat wordt toegeschreven aan het Deens hyge; te vergelijken met Nederlandse gezelligheid. Denen zien het geluk in kleine dingen. Zo werden wij steevast gastvrij begroet met taart of een lekkere lunch. Nederland staat op nummer zeven in de ranglijst… We kunnen nog veel van ze leren!