Nederlands kraamsysteem Pro Dromi staat tentoongesteld in Deense showroom. Het Danisch Pig Research Institut onderzoekt de verschillen in de kraamsystemen.

Natuurlijk is het nog koffiedik kijken, maar zoals de zaken er nu voorstaan, moeten ook Deense varkensboeren vanaf 2035 werken met vrijlopende zeugen in kraamhokken. Dat lijkt ver weg. Nog een kleine twintig jaar hebben de Denen om over te schakelen naar dit nieuwe kraamsysteem. Toch pakken ze de overgang al grondig aan. De Deense wetgeving kan namelijk versneld worden ingevoerd als meer dan 10% van alle hokken is aangepast.

Persoonlijk geloven we dat een transitie naar vrije kraamzeugen alleen kan slagen als het marktgedreven is, en niet door de politiek opgelegd wordt in verband met grotere investeringen. Maar om de beste keuze te maken, gaan Deense varkenshouders niet over één nacht ijs. Geld is bij elkaar gelegd voor een showroom, waarin acht verschillende kraamsystemen staan tentoongesteld waaronder één Nederlandse: Pro Dromi®. Vorige week reisden we af en bouwden in twee dagen ons kraamsysteem op. Nu is het wachten op de eerste zeugen, dan kan de stal eind juli open voor publiek.

Afwijkend kraamsysteem

Ons Nederlandse kraamsysteem is afwijkend en ligt onder een vergrootglas: met 6,5 vierkante meter zijn onze hokken één van de grootste (1 vierkante meter groter dan de Deense). Onze ervaringen met deze afmeting zijn goed, maar ook verwachten we dat deze grootte de Europese norm wordt. Een belangrijk gegeven om rekening mee te houden, aangezien Nederland met name exporteert. Verder is ons ventilatiesysteem anders: lucht komt via de kelder binnen, zodat zeugen het lekker koel houden, terwijl Denen de lucht onder het dak door binnenhalen. Uiteindelijk is het aan het Danisch Pig Research Institut de verschillen te onderzoeken.

Samen zijn we sterk

Overeenkomsten zijn er ook, met name in mentaliteit. Denen zijn heel nuchter en wegen alles af en dat is prettig samenwerken. Verder staan productiviteit en efficiëntie, net als bij Nederlandse varkenshouders, op nummer één. Zo’n 75% procent van de Deense varkens gaat de grens over. Wat exportomvang betreft, doen ze niet voor Nederland onder, terwijl Denemarken een lager bevolkingsaantal heeft. Waarschijnlijk kunnen Nederlandse en Deense zeughouders nog veel van elkaar leren. Waarom niet het beste uit beide kraamsystemen overnemen, zodat we samen de kraamstal door kunnen ontwikkelen? Twee kleine landen die samenwerken kunnen sterk concurrerend zijn! Vandaar dat je regelmatig een update over de ontwikkelingen in deze showroom kunt verwachten. Kijk hier alvast voor een fotoreportage.

PS: de bouw van de Pro Dromi® stal bij de Familie Nijhof vordert snel. Klik hier voor het volgende blog!