Stalinrichting die erop gericht is het welzijn van de dieren te verbeteren kost vaak extra vierkante meters. Een duurzame investering die zich tot nu toe niet uitbetaald.

Zeugenhouders zien hierdoor geen renderende business case en houden liever de boot af. Voor onze organisatie is dat een waar dilemma. De consument en maatschappij vragen om een hoger dierenwelzijn, maar de markt ziet geen mogelijkheid hierop in te spelen.

Wat als je het varken eens met een andere bril bekijkt?

Omdat extra welzijn zich tot nu toe nauwelijks uitbetaalt en vooral als extra kosten worden gezien, zijn we een paar jaar geleden samen met varkenshouders, wetenschappers, technologen, architecten en bouwers rond de tafel gaan zitten. Hoe kunnen we dit dilemma nou eens bekijken vanuit een ander perspectief? Wij geloven dat een dier dat zich helemaal happy voelt betere resultaten laat zien, zoals betere groei en een betere gezondheid. Vandaar de vraag: kunnen we varkens een prettig leven bieden in een varkensstal? Kunnen we een 100% stressloze stal maken, waar varkens kunnen wroeten, zoelen, eten uit de natuur kunnen halen: kortom, waar ze dingen kunnen doen waar de dieren gelukkig van worden? Vanuit de gedachte dat minder stress in de varkensstal robuustere dieren kan voortbrengen. Dieren die tegen een stootje kunnen, die goed en gezond kunnen groeien, zodat ze geen antibiotica meer nodig hebben.

Living lab in het Brabantse Boekel

Inmiddels kunnen we, na veel inspanningen en investeren – en met hulp van EU subsidie, het rijk en de provincie Noord-Brabant – dit najaar een stal bouwen in Boekel. Een zogenaamd ‘living lab’ waar twee jaar de tijd wordt genomen om te bekijken of zo’n stal draait en of de dieren robuuster zijn. Op deze plek zullen varkens op een hele andere manier worden gehouden! Een tipje van de sluier: nu lopen dieren op roosters, heel hygiënisch als ze zich ontlasten. Daar is een centrale plek waar dieren hun behoefte doen, iets wat veel beter past bij hun natuurlijke gedrag.
Een ander voorbeeld: families worden naast elkaar gezet; kleine naast grote biggen en bij de zeugen. Als familie kunnen ze veel van elkaar leren. Neem een zeug die nog nooit heeft gebigd, maar dat al wel om zich heen ziet gebeuren. Ze zal op het moment dat zij aan de beurt is minder stress ervaren. Nieuwsgierig geworden, kijk dan alvast deze animatie.

Het Familievarken: een leerzaam project

Door deze andere manier van varkens houden verwachten wij, als Vereijken, veel te leren. Waarschijnlijk ontdekken we ander, natuurlijk gedrag en kunnen we de gezondheid van de dieren verbeteren. Uiteindelijk hopen we de resultaten uit dit ‘living lab’ door te vertalen naar nieuwe inzichten en betere producten, die ook interessant zijn voor onze huidige klanten. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van het toilet. Wil je de ontwikkelingen volgen en meer weten over het gedrag van de varkens? Word dan fan via de site Het Familievarken.

PS: In theorie is ons werk in elk geval al beloond: laatst won ons concept de WeAreFood prijs, voor één van de meest veelbelovende ideeën om de voedselbranche in Brabant te verbeteren. Nu moet het in de praktijk ook gaan werken.