Eerste ‘minisauna’s’ in Finland geïnstalleerd 

Misschien herinner je je nog onze blog over de minisauna’s in Finland? Over drie Finse varkenshouders die blind kozen voor het verwarmde biggennest The Nanny?

Over drie Finse varkenshouders die blind kozen voor het verwarmde biggennest The Nanny? Laatst was ik op bezoek om te kijken naar de vorderingen, en het was er nog steeds enorm koud… Met lange onderbroeken en thermokleding liepen we door de stal. Enorm leuk om te zien dat mensen in zo’n koud land speciaal voor The Nanny kiezen om hun dieren warmte te geven!

Benieuwd hoe de Finse samenwerking verder gaat?

Al eerder had onze ventilatiespecialist het grond ventilatiekanaal aangebracht om zo een koel en stabiel stalklimaat te realiseren. Toen ik er was werden de nieuwe kraamstallen ingebouwd, in de bestaande stal. De voorbereidingen waren nog best een uitdaging. Hoe krijg je alles wat je hebt erin? Uiteindelijk is de aanpassing helemaal volgens het boekje gegaan. Al lopend door de stal, zag ik hoe alles bij elkaar kwam. De eerste tweehonderd kraamhokken zitten er inmiddels in en er volgen er nog zo’n vierhonderd. Dan ben je wel enorm trots hoor. Helemaal als blijkt dat de bouwers vier Irakese vluchtelingen zijn die met ijsmutsen op en onze Nederlandse handleiding in de hand de stal inrichten!

Immens bedrijf

Dit Finse bedrijf is overigens immens, met meer dan drieduizend zeugen en vijftienduizend vleesvarkens. Als je weet dat Finland in totaal 100.000 zeugen heeft, begrijp je dat het bedrijf een belangrijke speler is in de sector. En dat terwijl de varkensstallen slechts een onderdeel zijn, daarnaast bezitten ze namelijk ook windmolens en doen ze aan akkerbouw…

Kennis uitwisseling? Graag!

Nu de ProDromi kraamsystemen grotendeels in Finland zijn geïnstalleerd, houdt onze samenwerking niet op. Productmanager Anouk van Spronsen staat in de startblokken om een week lang de Finse medewerkers te trainen. Daarnaast worden de Finnen partner van de ProDromi familie, zodat ze in contact met andere ProDromi zeugenhouders kennis kunnen uitwisselen. Er hangt in elk geval een goed vibe; wij hebben er zin in!

PS: Het vlees van deze varkenshouderij gaat naar slachterij Atria die samenwerkt met een bekende Zweedse supermarktketen. Kwaliteitsmedewerkers hebben de stal bezocht en besloten het vlees met een welzijnslabel in de schappen te leggen!