//Even voorstellen: Anouk van Spronsen

Even voorstellen: Anouk van Spronsen

Even voorstellen: Anouk van Spronsen

Sinds begin maart werk ik bij Vereijken Hooijer B.V. als Productmanager Kraamsystemen. Mijn doel is ervoor te zorgen dat onze kraamsystemen ook daadwerkelijk werken, zowel voor het varken als de varkenshouder!

 

Ik kom niet uit een agrarische familie, maar ik heb van jongs af aan een fascinatie gehad voor grote dieren in de agrarische sector. Uiteindelijk zijn varkens mijn specialiteit geworden, met name de effecten van staldesign en management op hun welzijn. Tijdens mijn afstudeerscriptie heb ik bijvoorbeeld gekeken hoeveel ruimte varkens nodig hebben voor interactie; dus speelruimte en plek om te eten, te vechten en te slapen. Ik merk dat er heel veel kennis beschikbaar is, maar weinig overzicht van wat andere varkenshouders doen.

 

Praktijkervaring delen
Een voorbeeld is het kraamhok met vrije uitloop, waar nu in de sector zoveel onzekerheid over bestaat. Geen enkele varkenshouder wil dat een zeug op haar biggen gaat liggen. Moet je de zeug dan vasthouden tijdens het werpen? En hoelang dan? Of neem een kraamstal met een extra voerbak. Wat is de meest geschikte plaats van het bakje? Kunnen de biggen het bakje vinden? Wordt het niet omgegooid? Of vervuilt de bak? Als elke veehouder voor zichzelf aan het uitzoeken is waar de bak moet staan, kost dat veel onnodige tijd. Door praktijkervaringen te delen, kan dat veel varkenshouders helpen. Natuurlijk zal niet elke ervaring hetzelfde zijn, maar het is goed hierover te sparren en met nieuwe ideeën te komen. En uiteindelijk is dat terug te zien in de productiecijfers.

 

Digitaal interactief kennis platform
Ik wil me hard maken de aanwezige kennis over kraamsystemen te verzamelen, te digitaliseren en continu aan te vullen met inzichten uit nieuw onderzoek. Vrij beschikbaar voor varkenshouders en anderen die met varkens werken. Zo is alle informatie toegankelijk en bruikbaar in één overzicht. Nieuwe input kan makkelijk worden aangevuld, waardoor een dynamisch groeiend kennisplatform ontstaat. Met input van anderen, gedeelde ervaringen van varkenshouders. Op zo’n digitaal interactief platform, kan iedereen actief meedoen; met blogs, online seminars, discussie fora en natuurlijk een app om de updates terug te lezen.
Heb jij ideeën voor dit kennisplatform of inzichten om kraamsystemen beter te laten werken? Neem dan contact met me op. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!

2018-10-15T15:45:43+00:00

Leave A Comment