Hoe een onderzoek van 3 studentes kan leiden tot een nieuw stalsysteem 

Heb je ‘m al gezien op de LIV in Venray? De ProDromi Up; een vrij kraamloop hok met een beweegbare Vari Free vloer. Een combinatie van twee systemen waardoor een stalsysteem is ontstaan die de uitval zoveel mogelijk beperkt en die de biggen er weer mooi bij laat liggen.

Herinner je je nog die drie enthousiaste studentes die voor hun onderzoek zestig uur lang biggen hebben geobserveerd? Die dames die non-stop aanwezig waren in de stal en ondertussen sliepen in een caravan op het erf? Ze hebben gemeten in vrijloop kraamsystemen hoeveel uitval er was, en waar en wanneer dit precies plaatsvond. Uit hun onderzoek zijn interessante data gerold.

Hoe komt een innovatie tot stand?

Het blijkt dat in het vrije kraamloop hok met name in de eerste vierentwintig uur de meeste kans op uitval bestaat. Die eerste uren wijkt de big niet van de zijde van de zeug; ze zijn constant aan het drinken. Terwijl wij het liefst zien dat ze zo snel mogelijk naar het biggennest gaan, zodat de kans op doodliggen minimaal is. Logisch natuurlijk dat ze niet bij de moeder zijn weg te slaan. Voor een goede start hebben ze biest nodig met alle benodigde afweerstoffen. Vandaar dat ze dichtbij de zeug blijven en die eerste uren heel risicovol zijn.

Combineer het beste van twee hokken

Met de uitkomst van het onderzoek zijn wij aan de slag gegaan. Wat kunnen we aan onze producten veranderen om de uitval zoveel mogelijk te beperken en om de biggen er toch mooi bij te laten liggen? Ten eerste blijkt het erg belangrijk op de kraamstal medewerker op te leiden hoe om te gaan met een vrijloop kraamhok.

Echter zijn er ook bedrijven waar uitgebreide opleiding van de medewerker moeilijk wordt. Bijvoorbeeld bij grote bedrijven met veel tijdelijk personeel. Na wat wikken en wegen kwamen we op het idee de beweegbare Vari Plus vloer eens te combineren met het vrije kraamloop hok. De zeug kan hier immers vrij rondlopen, terwijl de bewegende vloer voor minder uitval zorgt zonder hier extra aandacht aan te besteden. Klink eenvoudig, je schuift het één toch gewoon in het ander?

Kettingreactie door één kleine aanpassing

Toch gaat dat in de praktijk anders. Een opstaand randje van twee centimeter in de Vari Plus vloer is al snel een obstakel in een vrijloop kraamhok. Een zeug gaat niet lekker comfortabel liggen met zo’n ribbel in de vloer. En je weet, pas je één klein dingetje aan, dan leidt dat meestal tot een kettingreactie aan veranderingen. Want hoe plaats je het hekwerk als het opstaande randje is weggehaald? Ineens zijn er allemaal mitsen en maren. Maar gelukkig is er altijd een oplossing!

Puntjes op de i

Nadat we, na veel passen, meten en schuiven, een nieuw prototype op papier hadden staan, zijn er uiteindelijk tien proefhokken geplaatst in een Deense proefstal. Op deze manier hadden we de tijd de technische aspecten van de innovatie fine te tunen en de puntjes op de i te zetten.

ProDromi Up

En het resultaat? De Pro Dromi Up; een vrij kraamloop hok met een Vari Free vloer. Misschien heb je ‘m wel zien staan op de LIV; de Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray?

PS: Inmiddels zijn zeven studenten van de HAS met twee nieuwe onderzoeken gestart. Wil je op de hoogte blijven van de onderzoeksontwikkelingen? Blijf dan onze blogs lezen. Hiermee houden we je op de hoogte.