//Onverwachts bezoek uit Zuid-Korea

Onverwachts bezoek uit Zuid-Korea

Onverwachts bezoek uit Zuid-Korea

Laatst kregen we, redelijk onverwachts, bezoek uit Zuid-Korea. Steve Woo, één van onze dealers liet dinsdags weten dat hij kwam en woensdagochtend zat hij om 8 uur al bij ons aan de koffie! Zo snel kan het gaan.

Laatst kregen we, redelijk onverwachts, bezoek uit Zuid-Korea. Steve Woo, één van onze dealers liet dinsdags weten dat hij kwam en woensdagochtend zat hij om 8 uur al bij ons aan de koffie! Zo snel kan het gaan. De Zuid-Koreaan kent de business door en door. Dat mag ook wel na achttien jaar ervaring in de varkensindustrie. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren zijn eerste kennismaking met de Nederlandse varkensstal.

3 verschillen tussen de Nederlandse en Zuid-Koreaanse varkenshouderij, volgens Steve Woo

1) Natuurlijk heerst in alle stallen ter wereld dezelfde bedrijvige sfeer. Elke ochtend is iedereen druk aan de slag. Wat me in Nederland altijd opvalt, is het arbeidsethos. In mijn land zijn varkenshouders meer manager en hebben veel buitenlandse werknemers in dienst. Met een kop koffie in de hand houden ze de boel in de gaten, terwijl Nederlanders dag en nacht zelf met de dieren in de weer zijn.

2) Ook interessant is hoe met hygiëne wordt omgegaan in een Nederlandse stal; voor elke ruimte zijn speciale rubberen laarzen, elk in een andere kleur. Dat zie je niet in Korea. Bij ons draagt iedereen één paar schoenen, is er geen douche en niemand verwisselt van kleding. Graag zou ik een aantal ideeën meenemen. Het is toch een continue zoektocht hoe je gezonde dieren kunt houden.

3) Nederlandse agrariërs vragen steevast naar onze ‘pigfarming performance’. Een gemiddelde dat in Nederland almaar stijgt. In Zuid-Korea zitten we op zeventien biggen per zeug; een aantal dat zelfs lager wordt. Nederlanders kijken me dan verbaasd aan: hoe kunnen jullie je bedrijf draaiende houden? Tja, het is een hele andere markt; ons land telt één miljoen zeugen en de kostprijs van ons vlees ligt een stuk hoger.

Razendsnelle ontwikkelingen in Zuid-Korea

Steve is bescheiden over de varkenssector in zijn eigen land, terwijl deze zich razendsnel ontwikkelt. Er komen meer bedrijven met 5000 à 6000 zeugen en het back-yard-farming wordt steeds minder. De tweede generatie heeft het overgenomen. Zonen van varkenshouders hebben met hun goede opleiding en buitenlandse werkervaring meer ideeën, meer geld en zoeken naar betere producten. Steve was niet zomaar even in Nederland. Hij controleerde containers met Nederlandse stalinrichting, voordat de spullen werden verscheept naar Zuid-Korea. De eerste kraamstallen met vrije kraamzeugen zijn inmiddels al ingericht.

Ook actief in Myanmar

Sinds zeven jaar is Steve actief voor Vereijken. Niet alleen voor Zuid-Korea, maar inmiddels ook voor Myanmar. De ontwikkeling van de varkenssector neemt hier een grote vlucht. Verschillende boerderijen zijn ingericht met onze stalvloeren en ons hekwerk.

PS: Steve zelf is een harde werker, hij slaapt slechts twee à drie uur per nacht! Als hij midden in de nacht een appje krijg van Vereijken antwoordt hij meteen. ,,Klanten houden niet van wachten, 24 uur zijn zo voorbij!”, aldus Steve.

2018-10-15T15:31:19+00:00

Leave A Comment