Na een rondreis van een week door China viel het me weer op: Chinezen barsten van de energie. Meteen zodra je uit het vliegtuig stapt voel je het. Niemand zit, iedereen is bezig. Ze gaan vooruit, op zoek naar business. Ik hou echt van dit land. Toen ik na 19 uur reizen aankwam, stond de eerste klant al klaar. Niets bijkomen in het hotel, maar meteen aan de slag!

Eerste deal met China is binnen!

Onderhandelen in China is een fantastisch spel. Het gaat gepaard met veel theedrinken, veel eten in kleermakerszit en sigaretten roken. Vaak duurt het wel twee dagen voordat je een deal hebt en gedurende die tijd wordt over diverse onderwerpen onderhandeld. Ik heb mijn hotelkamer nauwelijks gezien. Je bouwt een band op, en uiteindelijk wordt de verkoop op vertrouwen gesloten. Onze eerste opdracht voor een Chinees bedrijf is een feit en diverse mensen zijn geïnteresseerd!

Samenwerking Cooperl

We hadden deze deal niet kunnen sluiten zonder onze samenwerking met Cooperl. Zij zijn al langer in China actief en hebben relaties waar wij gebruik van kunnen maken. Met een kantoor op twee locaties, een salesteam en technische begeleiding ter plekke kunnen we nu makkelijker monteurs en onderdelen van onze stalinrichting leveren.

Varkenspest zorgt voor hoge prijzen

Wat betreft de handel in China liggen de prijzen van de varkens momenteel heel erg hoog. Vanwege de varkenspest zijn er te weinig gezonde dieren in het land. Chinezen hebben dan ook veel interesse voor genetica en gezonde moederdieren uit Europa. Zodra onze zeugen de stallen opnieuw gaan bevolken, staan de Chinezen voor de uitdaging de dieren gezond te houden. Het kan nog wel vijf tot tien jaar duren voordat ze weer op niveau zijn.

In twee jaar terugverdiend

Je merkt dan ook dat de prioriteit momenteel ligt op gezondheid. Met onze kraamstallen zijn ze in elk geval op de goede weg. Hiermee besparen ze biggen en hebben in twee jaar hun investering terugverdiend.

PS: wist je dat je in China bijna nergens meer kan betalen met een creditcard? In parkeergarages, restaurants en cafés betaalt iedereen met z’n telefoon.