Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!

Lees hier de derde blog over de Belgische familie Bogaert, die inmiddels de laatste puntjes op de i heeft gezet in hun gloednieuwe kraamstal in Ledegem. Tot vorig jaar testten zij vier Pro Dromi® hokken, en inmiddels hebben ze een stal gebouwd met maar liefst 104 van deze kraamhokken. Een bijzonder project dat we graag met je delen. In deze blog gaan we het onder andere hebben over de voerdistributie. Aan het woord komt Ben Gussinklo, accountmanager West-Europa bij NEDAP.

Benieuwd naar de nieuwe kraamstallen? Lees verder!

,,De familie Bogaert zijn op en top vakmensen, ze lopen voorop en zijn innovatief”, aldus Ben Gussinklo, accountmanager West-Europa bij NEDAP, gespecialiseerd in het automatiseren van stalprocessen. Enthousiast vertel Gussinklo over de automatische voerstations die bij Bogaert in gebruik zijn genomen.

,,In voerstations kan een zeug op elke tijd van de dag binnenlopen. Afhankelijk van haar conditie wordt via het ID-nummer in het oor automatisch het portie voer voor het dier afgestemd. Het bijzondere bij Bogaert is dat de kraamstallen zijn voorzien van dit voersysteem. Zeugen worden op deze manier gevoerd en via de draadloze iPad kan de varkenshouder bijhouden en bepalen hoeveel voer elk dier individueel krijgt.”

Kraamstallen met automatisch voersysteem

De meeste varkenshouders die gebruik maken van een automatisch voersysteem bieden in twee of drie beurten het voer aan, terwijl de zeugen bij Bogaert tot zes keer per dag kleine porties krijgen. Het voer wordt verstrekt tot zo’n 150 gram per minuut (10 minuten voor anderhalve kilo). Volgens Gussinklo heeft dat verschillende voordelen. ,,De zeug neemt dan beter voer en water op. Ook wordt het eten beter verteerd en levert het een hogere melkproductie op voor de biggen. Eigenlijk zijn de zeugen in optimale conditie.”

Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!

Automatische trogsensor

Bijzonder is de automatische sensor in de trog, waar de zeug met de neus tegenaan drukt. ,,Op deze manier bepaalt de zeug zelf wanneer het voer komt en wordt geen voer verspild. Bovendien is de kwaliteit van het eten beter, omdat het niet verzuurd in de trog blijft liggen. Via de sensor hou je in de gaten of de zeug genoeg eet. Zo niet, dan is het dier waarschijnlijk ziek of voelt het zich niet lekker. Met een alert op de iPad en de beschikbare voerdata kom je meteen actie.”

Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!

Nanny aan het gangpad

Naast de voerstations is ook de plaatsing van Pro Dromi® als stalinrichting anders dan anders. Bogaert heeft ervoor gekozen de Nanny, het veilige warme huisje voor de biggen, aan het gangpad te plaatsen. Dat biedt allerlei voordelen: minder kans op het inbrengen van ziekte, aan het pad is het makkelijk sorteren en ook split suckling is eenvoudiger. Na vier weken liggen de biggen nog steeds allemaal graag voorin het biggennest. Niet zo gek. In het nest is het 30 tot 35 graden, terwijl het bij de zeug in het hok een stuk koeler en frisser is.

Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!

Biggen liggen na geboorte al snel in het veilige nest

Geen elektriciteit

De verwarming van de Nanny loopt via een watercircuit, vandaar dat er geen warmtelampen in de stal nodig zijn. De buizen van de watercircuits verwarmen het water in de Nanny’s. Als de temperatuur eenmaal is ingesteld hebben de biggennesten een volledig egale warme vloer. Je hoeft alleen maar langs te lopen om te checken of alles goed warm is. Draait het eenmaal dan doet Vereijken altijd een extra rondje met de infrarood camera. Zo weet je zeker dat de biggen er warm bijliggen.

PS: Ben je nieuwsgierig geworden naar de kraamstallen van de familie Bogaert? Er is in november een kleine reportage over deze kraamstal op plattelands TV België.

De uitzending is hieronder terug te kijken!

Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!   Pro Dromi® kraamstallen in België in gebruik!