The Porc Show: Veel geleerd over Canadees-Franse varkenshouders!

Samen met Sec-Repro, onze distributeur uit Quebec, stonden we afgelopen maand voor het eerst op The Porc Show; een beurs in het Franstalige deel van Canada. Na mijn stoomcursus Frans bij de nonnen in Spa durfde ik deze uitdaging wel aan. Wat me opviel? De Canadees-Franse varkenshouders hebben grote plannen!

Benieuwd naar onze ervaringen in Quebec?

Canada is zo gigantisch groot, echt onmogelijk te vergelijken met ons kleine kikkerland. Je kunt er zomaar vier uur langs een spoorlijn rijden en als enige tegenligger tweehonderd wagons vol met graan tegenkomen! Of neem het verschil in temperatuur; in de winter daalt het kwik tot -30 terwijl het er zomers boven de 30 graden is. Met zo’n spreiding in temperatuur is goede luchtventilatie in de stal belangrijk, met name om grip te krijgen op insleep van ziekten. Wat je dan ook ziet is dat hun stalventilatie behoorlijk goed is ontwikkeld.

Ventileren met drie meter sneeuw?

Ook het ventileren van de stallen werkt anders. Laten we in Nederland frisse lucht binnen via de zijkant van de stal of grondkanaal, in Canada geeft dat problemen. Met drie meter sneeuw komt er geen stroompje frisse lucht meer binnen. Ook moeten de daken speciaal worden uitgerust. Plaats vooral geen ventilator op je dak, want als de sneeuw van het dak schuift, wordt deze in de lawine meegenomen.

Beweegbare vloeren? Het nieuws druppelt langzaam door

Tijdens de beurs hebben we veel varkenshouders gesproken; gemiddeld hebben ze ruim twintigduizend zeugen, en veel waren geïnteresseerd in beweegbare vloeren. Waar die interesse vandaan komt? Hun zeugen werpen meer biggen dan voorheen, waardoor er verhoudingsgewijs ook meer uitval is. En ze zoeken naar oplossingen. Logisch natuurlijk. Sommige buren in de aangrenzende provincie Ontario zijn al overgestapt op beweegbare vloeren, met goede resultaten. En dat nieuws druppelt langzaam door in Quebec.

‘Ik ben een blij mens’

Misschien komt het ook door de Canadese varkenshouder Tara Terpstra, afnemer van onze beweegbare vloeren die zich erg enthousiast uitliet in een interview met een plaatselijke krant. Ze hoopte dat de investering zich in drie jaar zou terugbetalen, maar al na achttien maanden waren de vloeren rendabel. ,,Het is de beste investering die ik ooit in mijn varkenshouderij heb gedaan. Mijn zeugen werpen nu gemiddeld 33 biggen en mijn uitval is met 10% verminderd, ik ben een blij mens”, zegt ze in het interview.

PS: Ben je benieuwd naar de voordelen van een beweegbare vloer? Klik hier, en wij rekenen het graag voor je uit!