Afgelopen juni was onze B2B accountmanager Quirijn Dees voor het eerst naar het Ontario Pork Congress (OPC) in Canada; een enorme beurs over alles wat met de varkenshouderij te maken heeft. Hij was er samen met Gesiena Hooijer. Zij heeft ons een aantal jaren geleden op de beurs geïntroduceerd en heeft sindsdien heel veel contacten opgebouwd. En nu ging ze voor de laatste keer mee om het stokje aan Quirijn over te dragen. Hij vertelt erover in deze blog:

Belangrijke feiten die je moet weten over varkenshouderij in Canada

Wat me opviel was het aantal Nederlandse varkenshouders, met name in Alberta en Ontario. Een nieuwe generatie boeren, afkomstig van ouders die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn vertrokken. En inmiddels is er ook een hele lading jonge dertigers aan de slag. Op zich logisch, want wat grond betreft is het makkelijk boeren in Canada: het kan eenvoudig worden aangekocht, en er zijn minder regels. En wat een ruimte, als je dat vergelijkt met NL… Toen we ‘even’ bij een klant langsgingen, zaten we zo vijf uur heen en terug in de auto.

Overzicht houden op gemiddeld 1200 zeugen

Van Gesiena leer ik wat de bijzonderheden zijn in Canada. Zo hebben varkenshouders twee gangen voor de hokken in plaats van één; een voergang bij de troggen en in het middenpad. Dat vinden ze prettiger werken, en het geeft ook meer overzicht. En dat kan fijn zijn als je weet dat een gemiddeld zeugenbedrijf in Canada 1200 zeugen heeft. Systemen als de Vari Plus en Vari Free geven dan veel zekerheid, met de beweegbare vloer is het risico op verdrukking van de kleine biggetjes een stuk lager.

Invloed van consument is groot

En ondanks dat veel bedrijven in the middle of nowhere zijn gebouwd, lopen Canadese varkenshouders echt niet achter de feiten aan. De invloed van de consument is erg groot en aangezien de Canadezen goed kijken naar de ontwikkelingen in de EU op dit gebied, zijn ze zich heel erg bewust van hun consumenten. Veel werken dan ook van zaadje tot karbonaadje; ze verbouwen zelf hun graan, gebruiken dit om voer van te maken voor hun dieren, en hun vlees wordt rechtstreeks verkocht aan de supermarkt.

Gezicht bij onze dealers

Eindelijk heb ik nu ook een gezicht bij onze Canadese dealers Avonbank en Dortmans Bros. Barn Equip. Inc. Ze werken hard en leveren mooie projecten op. Veel fijner om face to face met ze te praten, dat tijdsverschil communiceert toch lastig, en dat geldt voor onze klanten in Canada natuurlijk ook! Er was tijd om aan tafel samen tekeningen van stalinrichtingen te bekijken en bij klanten langs te gaan en te adviseren.

E-learning module

Inmiddels ben ik alweer een poosje terug in Nederland en verloopt het contact weer via Skype. Helaas kunnen we niet elke week in het vliegtuig stappen… Het is dan ook belangrijk dat onze dealers goed zijn opgeleid en kennis hebben van onze producten. Daarom organiseren we elk jaar een dealertraining en hebben we regelmatig telefonisch overleg. Deze week lanceren we een online e-learning module voor de Vari-Plus vloer, waarmee zowel klant als dealer goed voorbereid zijn op de ontvangst, montage en onderhoud van het product! Nieuwsgierig? Vraag dan hier meer informatie op!

Quirijn Dees (30) is sinds begin januari bij Vereijken Hooijer B.V. in dienst als B2B accountmanager