//Varkens die hun eigen stal verwarmen? Geen broodje aap!

Varkens die hun eigen stal verwarmen? Geen broodje aap!

Varkens die hun eigen stal verwarmen? Geen broodje aap!

Wist je dat als een varken een kilo voer vreet 40% wordt omgezet in groei en gewicht, en 60% opgaat aan warmte?

 

Wist je dat als een varken een kilo voer vreet 40% wordt omgezet in groei en gewicht, en 60% opgaat aan warmte? Bij mensen werkt dat net zo. Zonde eigenlijk van al die energie die zomaar verdwijnt. Wij kwamen in contact met Inno+, een leverancier die energieconcepten ontwikkelt met warmtepompen waarmee dierlijke warmte terug wordt gebracht naar de stal. Inmiddels worden onze biggennesten verwarmd door de lichaamswarmte van de dieren zelf. Geweldig toch?

 

Benieuwd wat je allemaal kunt verwarmen met dierlijke warmte?

Inno+ medewerker Mischa Hermkens legt uit hoe ze op het idee van het warmtepomp concept zijn gekomen. ,,Luchtwas systemen voor de intensieve veehouderij leveren wij al langer. Ze ontdoen stallucht van stikstof, fijnstof en geur, maar ook de dierlijke warmte wordt afgevoerd. Deze weggeventileerde lucht is zo’n 18 à 20 graden. Zonde toch om die ongebruikte energie de lucht in te slingeren? Wij vroegen ons af hoe we dat konden hergebruiken. Vandaar de ontwikkeling van verschillende energieconcepten, waarmee o.a. binnenkomende lucht wordt verwarmd met dierlijke warmte. Ook al is het buiten enorm koud, de lucht komt niet lager dan 10 graden de stal binnen.”

 

Verwarmde waterbedden en een warme douche

Inmiddels zet Inno+ de warmtepompen o.a. in om het verwarmingswater te verwarmen dat wordt gebruikt voor de waterbedden van Vereijken in de biggennesten. Maar dat is niet het enige. Warmte wordt ook teruggegeven om het voer te verwarmen en de stal in het algemeen, zelfs de douches van de medewerkers zijn lekker warm door deze methode.

 

Energiebesparing en andere voordelen

De voordelen laten zich raden. Sowieso verbruik je veel minder energie. Dierlijke warmte verwarmt driekwart van de stal en de rest wordt door het stroomnet opgevangen, waardoor je zo’n 60% op de energierekening kan besparen. Een ander bijkomend voordeel is dat de dieren geen extra voer nodig hebben om warmte te produceren, en het klimaat in de stal is altijd goed. Prettig voor de medewerkers én voor de dieren. Doordat de kwaliteit van de stallucht is verbeterd zijn de varkens gezonder. Je hebt geen last meer van vocht in de stal.

 

Interesse in Australië en Canada

Volgens een berekening van Inno+ heeft een varkenshouder met vijfhonderd zeugen de investering binnen drie tot vijf jaar terugverdiend. Niet zo gek dat er internationaal ook al interesse is in deze manier van stalverwarming. Momenteel staan de eerste warmtepompen in Australië (zie foto) bij een bedrijf met vijfhonderd kraamzeugen. En Canada staat in de startblokken om de pompen in hun stallen te installeren.

PS: meer weten over deze verwarmingsmethode? Lees hier en hier twee artikelen uit De Boerderij over hetzelfde onderwerp

2018-11-09T14:24:40+00:00

Leave A Comment