Varkenshouderij in Engeland: ‘indoor’ én ‘outdoor’! 

Wist je dat 40% van de Engelse varkens buiten wordt gehouden? Bij de 60% die indoor varkens houdt zijn met name vrije kraamsystemen in trek.

Een paar weken geleden was ik uitgenodigd in Engeland door James Hall, zoon van een varkenshouder en werkzaam bij ForFarmers, een internationale onderneming gericht op veevoer. Hiervoor organiseert hij vijf keer per jaar bijeenkomsten voor Engelse varkenshouders. ,,Farmers don’t like to organise, so it’s me”, zei hij gekscherend tegen me. ,,Kun jij niet een keer komen vertellen over de Nederlandse varkenshouderij?”

Onbeperkt Chinezen
Eenmaal in Engeland gingen we eerst, voordat ik mijn presentatie voor zo’n zestig zeugenhouders kon vertellen, met het hele gezelschap naar een traditionele Engelse pub. Niet alleen om een pint te drinken, maar je bleek er ook onbeperkt Chinees te kunnen eten! ,,Social time with a beer” is voor ons heel belangrijk, vertrouwde Hall me toe.
Groot verschil in productieschaal
Inmiddels wist ik al dat de Nederlandse markt niet is te vergelijken met de Engelse. Wij, met onze 17 miljoen mensen hebben zo’n miljoen zeugen, die biggen produceren, met name voor de export. Terwijl het inwonersaantal bij hun op 63 miljoen ligt, met een zeugenaantal van 400.000! Kortom, Engeland is niet gericht op de export van hun varkensvlees.
Outdoor pigfarming
Mijn verhaal over de Nederlandse varkenshouderij was voor veel Engelse farmers nieuw. En zo heb ik ook weer veel van hun geleerd. Het blijkt dat in Engeland 40% van de dieren buiten wordt gehouden, in zogenaamde ‘pig arks’, een soort kleine hutjes met stro. De biggen worden zelfs buiten geboren en gekraamd, tot de speenleeftijd. Varkenshouders die ‘outdoor’ hun dieren houden, zijn enorm trots op deze traditie. Het welzijnsniveau van de dieren is hoog, en de kleinschalige productie is met name gericht op de Engelse markt. In de winkels ligt het vlees vaak verpakt met hun foto en een kort verhaal over hun bedrijf, een extra motivatie voor de klant om het vlees aan te schaffen.
Indoor pigfarming met vrije kraamzeugen
De groep varkenshouders die hun dieren ‘indoor’ houdt – 60% van de Engelse productie – was met name geïnteresseerd in kraamsystemen met vrije kraamzeugen. Vlees geproduceerd met behulp van zeugen die vrij kunnen rondlopen, zou een extra impuls geven aan de verkoop, is hun redenatie. Zij reageerden geïnteresseerd op de combinatie van een vrij kraamsysteem ProDromi uitgevoerd met een beweegbare vloer, de Vari Plus. Hiermee ontstaat de mogelijkheid van een hok waarin de zeug vrij rondloopt met minder uitval dan gemiddeld. De Engelsen hebben wel hun eigen vrije kraamsystemen opgezet, maar deze werken nog niet naar tevredenheid.
Gevolgen van Brexit
Wie weet zorgt de Brexit ervoor dat de UK meer gaat investeren in hun eigen varkenshouderij. Met een goedkopere pond wordt de import van varkensvlees een dure aangelegenheid en loont het om de bestaande varkensstallen uit te breiden. Natuurlijk willen wij als Vereijken ze hierbij graag helpen, met onze kraamsystemen die daadwerkelijk werken!
PS: wist je dat onze bedrijfsnaam voor de Engelsen onuitspreekbaar is? ,,Ik wist niet dat je al die letters achter elkaar kunt zetten, en dat daar dan ook nog een woord van is te maken!”, aldus een verbaasde James Hall…