Vereijken vertegenwoordigd in France - Vereijken Hooijer B.V.

Sinds januari is er voor Vereijken France fulltime een vertegenwoordiger aan de slag. Zijn naam is Christophe Pellan (54), afkomstig uit een Bretonse boerenfamilie met melkkoeien en vleesvarkens. Pellan werkt al jarenlang in de varkensindustrie, en is gespecialiseerd in stalinrichting. Enthousiast vertelt hij over zijn nieuwe functie, die hij uitoefent vanuit Bretagne; dé regio verantwoordelijk voor 75% van de Franse varkensproductie.

Hoe legt Vereijken France contact met Franse varkenshouders?

,,Na de Tweede Wereldoorlog is hier de varkenshouderij tot bloei gekomen. Bretonnen staan bekend als harde werkers. Toen ze arm uit de oorlog kwamen, er weinig te eten was en nauwelijks land om te verbouwen, heeft de varkenshouderij zich ontwikkeld, omdat je daar weinig land voor nodig hebt”, vertelt Pellan.

De perfecte stal

Voor Vereijken is Pellan het lijntje met Frankrijk. Vanuit dit land onderhoudt hij contact met geïnteresseerde varkenshouders, bezoekt hij hun stallen en doet technische en logistieke voorstellen. ,,Ik heb een kantoor in Rennes en onderhoudt vanuit hier contact met varkenshouders en coöperaties waar 90% van de Franse boeren is ondergebracht. Ondanks dat Vereijken al een hele tijd actief is in Frankrijk, weten veel varkenshouders niet dat de producten van hen afkomstig zijn. Daar ligt mijn taak: het merk in de hoofden van de mensen brengen, over producten die ze al wel kennen. Ik probeer goed naar hun wensen te luisteren en deze samen met het Nederlandse team te vertalen naar een perfecte stal.”

Biologisch varkensvlees

De gemiddelde Franse varkenshouder heeft driehonderd zeugen en zijn wat capaciteit betreft kleiner dan de Nederlanders. Hier gaat de interesse vooral uit naar stevige en kwalitatief goede stalinrichting. Volgens Pellan zijn ze ook erg nieuwsgierig naar de innovaties van Vereijken, zoals de vrijloop kraamsystemen en beweegbare vloeren. ,,Helemaal omdat de markt in Frankrijk zich momenteel aan het opdelen is; steeds meer consumenten willen biologische varkensvlees en de grote supermarkten spelen daarop in.

Keurmerk voor varkenshouderij

Het is dan ook belangrijk dat Vereijken denkt aan het welzijn van de dieren en weet hoe je de gezondheid van een varken optimaal houdt. Met hun bewegende stalvloer en ruime stallen wordt de hygiëne in de stal en de prestaties van de dieren beter. Zo kan het gebruik van de producten van Vereijken een keurmerk opleveren die Franse varkenshouders gebruiken om hun vlees te verkopen.”

PS: de Fransen zijn nog niet bekend met onze Nanny. Wel hebben ze een soort bak die je ‘s nachts kunt afsluiten met een deksel. Daar is nog werk aan de winkel!