Herinner je je Anouk van Spronsen nog? De productmanager die zo’n anderhalf jaar geleden bij ons is begonnen? Eén van haar eerste projecten was het onder de loep nemen van onze vloerroosters: de Pro Grip.

 

Herinner je je Anouk van Spronsen nog? De productmanager die zo’n anderhalf jaar geleden bij ons is begonnen? Eén van haar eerste projecten was het onder de loep nemen van onze vloerroosters: de Pro Grip. Deze vloeren met een hoog en laag profiel zorgen er al sinds 2014 voor dat zeugen met hun klauwen meer grip hebben in de kraamstal. Na heel wat passen, meten en onderzoeken heeft Anouk de klus geklaard: maak kennis met de Heavy Duty, de 2.0 versie van de bestaande Pro Grip vloer.

 

Waarom doet de Heavy Duty zijn naam eer aan?

Oorspronkelijk zijn de vloerroosters ontworpen om zeugen meer grip te geven. Sinds twee jaar geleden de vrije kraamzeug in opkomst kwam, worden ze ook gebruikt in de Pro Dromi hokken. Het werd tijd om de puntjes op de i te zetten en de roosters te finetunen. ,,Zoiets is heel precies werk, elke keer als je iets aanpast heeft dat gevolgen voor andere facetten. Alles moet op de millimeter nauwkeurig op elkaar aansluiten”, vertelt Anouk enthousiast.

 

Met vaste tred over de nieuwe vloer

Belangrijk voor vrije kraamzeugen is dat de dieren stabiel over het rooster lopen. Als het rooster doorbuigt, wordt de zeug wat onzeker. Heavy Duty doet zijn naam eer aan en veert nog maar nauwelijks mee, wat voor extra sterke grip zorgt. De zeug loopt dan ook tredvaster over deze nieuwe roosters. Een kleine aanpassing van enorm belang, want hoe zekerder de zeug, hoe makkelijker ze gaat staan en liggen, en ook lekker blijft liggen. Op de lange termijn gaat hierdoor de biggensterfte om laag en het toomrendement omhoog!

 

Feedback varkenshouders onmisbaar

Zo’n ontwikkeling kost veel tijd. Eerst sprak Anouk met de varkenshouders zelf, zij zijn immers dé ervaringsexperts. Hun feedback is onmisbaar. Ook is ze zelf de stal ingegaan om te bekijken hoe de zeug op de vloer staat. Vervolgens moest het ontwerp worden uitgewerkt op de tekentafel. Tijdens een 3D-simulatie waarin de druk op het rooster werd opgevoerd, was goed te zien op welke plekken het rooster kracht heeft te verduren. Het ontwerp is zó sterk dat zelfs tijdens de druktesten met 850 kg puntbelasting geen materiaalverkleuring is te zien: heavy duty.

 

Betere hygiëne en ligcomfort

Daarna is het rooster onder handen is genomen, met name aan de onderkant. Daar zijn extra bruggen in wafelvorm aangebracht. Ook is de vertanding aan de zijkanten versterkt. Verder zijn aan de onderkant de druppelvormige randjes weggewerkt, waardoor de hygiëne is verbeterd; vuil kan zich niet meer ophopen. Zo blijft het hok schoner en zijn er minder infecties. Het 5mm randje dat uitstak is ook verleden tijd: deze is nu verzonken, waardoor de vertanding naadloos aansluit. Dat heeft weer positieve effecten. De zeug ligt comfortabeler én het risico op doorligplekken op de schouders wordt zo een stuk minder.

 

Blijf input geven!

Als je Anouk vraagt wat ze het leukste vond aan het traject is dat toch wel het eindresultaat. ,,Het leukste is om in de stal te kijken wat het effect is op de dieren. En natuurlijk ben ik benieuwd wat varkenshouders van de aanpassing vinden. Ik wil graag weten of het ook werkt op lange termijn.” Vandaar deze oproep aan varkenshouders: blijf jullie input geven!

 

Klik hier voor de folder! – Pro Grip Heavy Duty