Mijn vader Bert Hooijer is met pensioen, maar denk vooral niet dat hij nu stilletjes achter de geraniums zit. Onder andere is hij, samen met mijn moeder, bezig met enkele projecten in Roemenië. Via een gezamenlijke relatie is hij in contact gekomen met de firma Poultec, leverancier van inrichting van kippenstallen. Nu hoor ik je denken, wat moet een inrichter van varkensstallen nou met een leverancier voor kippenboeren? Meer dan je in eerste instantie zou verwachten…

Welke kansen liggen er voor varkenshouders in Roemenië?

In de jaren 80 woedde er een oorlog in Libanon. Roemenië beleefde het einde van het communisme in 1989 en een aantal Libanese investeerders verlegden hun bedrijven naar dit voormalige Oostblokland. Poultec volgde als leverancier voor de kippenbedrijven. Maar voordat we de link leggen naar de varkenshouderij legt Bert Hooijer uit hoe hij in Roemenië terecht is gekomen:

Voormalige schapenstallen, daar kunnen we wat mee!

,,Momenteel wordt Roemenië steeds welvarender, waardoor de vraag naar vlees toeneemt. Er wordt nog steeds varkensvlees geïmporteerd. Je vindt er leegstaande oude staatsbedrijven, waar ten tijde van de Ceausescu b.v. koeien of schapen werden gehouden. Een relatie van Poultec heeft b.v. een bedrijf met negentien stallen van elf meter breed en zeventig meter lang leegstaan. Meteen dachten we: daar kunnen we wat mee!”, aldus de enthousiaste vijfenzestigplusser.

Volgens EU normen

,,Wij zijn dan wel met pensioen, maar waarom zouden we Poultec via de afdeling ‘Porctec’ – turnkey projecten voor varken en varkenshouder- niet adviseren hoe ze in Roemenië die ruimtes ombouwen tot varkensstallen? Met ons advies werd de indeling van de stallen gemaakt, volgens Europese normen.” Hier hielp Bert bij het toepassen van deze projecten om ervoor te zorgen dat aan de behoeften van de klant wordt voldaan.

Ultramoderne stallen

Inmiddels houden de geëmigreerde Libanezen naast hun kippenbedrijven grote varkenshouderijen draaiende. “Alles wordt volgens de EU regels opgezet. De varkens worden gehouden in stallen die er van buiten soms oud uitzien, maar van binnen zijn het ultramoderne ruimtes”, aldus Hooijer. “En Poultec is bezig uit te breiden met “Porktec”, zodat zij ook de varkensbedrijven kunnen inrichten en speciaal hiervoor aangenomen medewerkers worden getraind”.

Succesvol en praktisch boeren

De eerste drie bedrijven in Roemenië zijn al via ‘Porktec’ ingericht. Overigens kun je ook al Nederlandse varkensbedrijven vinden in Roemenië. Met de ervaring van Bert gaat Porktec verder dan enkel het verkopen van stalinrichting. Met als doel elke klant te ondersteunen in succesvol en praktisch boeren.

Herinrichting is specialistisch werk

Hooijer adviseert hoeveel zeugen en biggen er kunnen staan en hoe bestaande stallen kunnen worden ingedeeld. Deze herinrichting is specialistisch werk. ,,Als de varkenshouders gaan werken met een bepaalde weekcyclus, kun je berekenen hoeveel ruimte nodig is voor dragende zeugenstallen, kraamhokken, dekstallen en biggenstallen.” Porktec maakt graag gebruik van de ervaring van (oud-varkenshouder) Bert omdat hij de kennis heeft van zowel de stalinrichting als het boeren zelf. Deze combinatie geeft Porktec de mogelijkheid om betrouwbare en praktische oplossingen te bieden.

Speelruimte voor varkenshouders

Maar Hooijer moet ook rekening houden met de bestaande cultuur van varkenshouden. In Roemenië bestaat namelijk nog steeds veel ‘backyard farming’, waardoor ziektes makkelijk worden overgedragen. Er gaan dan hele gebieden op slot. ,,Als varkenshouder moet je dan wel speelruimte hebben, want je kunt je dieren dan niet vervoeren. En je personeel moet niet zelf nog ergens twee varkens houden, die nog met aardappelschillen worden gevoerd.”

On farm training

Om projecten volledig te kunnen ondersteunen bieden Bert en zijn vrouw Gesiena niet enkel sales support. Ook bieden zij varkenshouders de mogelijkheid van een ‘on-farm training’ aan, waarbij het gebruik van de stalinrichting wordt toegelicht en ervaringen worden gedeeld.

PS.  Benieuwd naar het project van Bert Hooijer in Roemenië, kijk dan hier verder.